23 Haziran 2008 Pazartesi

salağa bak

karizma çok ilginç bir şey. çok fazla özellik barındırıyor. bilgi ve zeka dışında, görgü kurallarını, hatta ses tonunu bile içermesi oldukça dikkat çekici. ayrıca, karizmatik bir insan, allah ne verirse versin, çirkin olamıyor. güzel veya yakışıklı olmasa bile, duruşu ve giyimi onu çekici yapıyor. ("çuval giyse yakışır" elbette yalandır.)

güzel bir günü daha da güzel yapmak için, ya da doğrusunu söylemek gerekirse, ciddi bir ihtiyaç duyduğum için az önce hannibal'ı izledim. kitaplarda bazı karakterlerin nasıl yaratıldığını da az çok çözdüm. insanoğlu isimli zavallı organizma mütemadiyen bir hayale aşık oluyor. cinsiyet önemli değil, sonuçta bu bir hayal. hayat boyunca gerçeği aranan türden. tüm hücrelerimize yayılacak, özümseyeceğimiz, o'na sahip olmaktan ziyade, o olmak isteyeceğimiz bir varlık. ancak "varlık" dememe aldanmayalım sayın okur, çünkü öyle biri yok. onu var etmenin yolu da yazmaktan geçiyor. bir hannibal lecter olsun, bir nicholai hel olsun, (haydi bir tane de kadın bulalım) bir dagny taggart olsun; dünyaya kolay gelmiyor. yaratılmaları için olağanüstü bir sevgi gerekiyor. işte o insanüstü karakterler ve akıl almaz karizmaları, gökkuşağını kovalamak sonucunda ortaya çıkıyor.

muhteşem karakterlerin erkek olmalarının nedeni elbette feminizmin gecikmesi. yoksa, erkekler daha derin aşık oluyor falan değiller. kadın kahramanların yüceltildiği kitaplarda bile, kadın tanrıçaya benzetilse dahi, yeterli karizmaya sahip olamıyor. en azından obje olmaktan kurtulamıyor. keşke anaerkil toplumda daha çok roman yazılsaymış da insanlar ulaşmak istedikleri noktayı kadın olarak belirleselermiş. ama konumuz bu değil. zaten gelmek istediğim nokta da bu değil.

karizmatik olmanın önemli kurallarından biri de üşenmemek. yani sanattan, şaraptan, oturup kalkmaktan anlamak için hakikaten üşenmemek ve öğrenmek gerekiyor. (diğer karizma öğeleri olan çelik gibi sinirleri, yalnızlığı ve sosyopatiyi bir yana bırakıyoruz şimdilik.) ne var ki, bu aşamada büyük bir engelle karşılaşıyorum. tembelliğim nedeniyle hiçbir konuda ilerleyemiyorum. istemek başarmaya yetmez yerine, demek ki yeteri kadar istemiyormuşum sonucunu çıkarabiliriz bundan. kaldı ki, isteseydim bile üstün insan olmaya yetmeyecek kadar insani özelliklere sahibim. tanıdığım herkes gibi.

tanıdığım herkes arasında karizmatik olan biri yok mu? var elbette. ancak onlar da standartlar dahilindeler ve üstünlükleri bile bir yere kadar. tanıdıklarım arasında tapılacak insan olsaydı bende de bir üstünlük olması gerekirdi di mi? bu paragrafa devam etmek, bileklerimi kesmemle sonuçlanabilir. zavallılığımı daha fazla yüzüme vurmayayım.

vardığım sonuç nedir peki? bu kadar lafı neden ettim? şu yüzden: en yoğun aşk, bir insana duyulan değil, bir karakter yaratmaya yönelten aşktır. bir insana aşık olmak ise, aslında o insanı yok edip yerine hayali koymaya çalışmaktır. ama olmaz öyle şey. sonuç hayal kırıklığı olacaktır; bu da aşkın nesnesine yapılan saygısızlığı telafi etmenin bir yolu sayılabilir.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

ben karizmatik miyim?

bir de benim karakterim var, bende degil aklimda yani
marlon brando gibin.

İnci Vardar dedi ki...

karizmatik olmak için fazla sevimlisin be artuncuğum. bu kadar şeker adamdan karizmatik olmaz, yanakları falan sıkılır ancak. :)

Adsız dedi ki...

fotorafa aldanma

yalnizlik desen bende
celik gibi sinirler bende
sanattan eh iste anlarim,
yalniz pahali sarabi degil
ucuz sarabi da anlar, oldugu gibi kabul eder, oyle icerim
sesim ogleden sonralari ince, sabahin erken saatlerinde kalindir
cok konusurum ama yerine gore pis susarim
nah konusturursunuz
kuserim ulan.

karizmatik miyim cabuk soyle

İnci Vardar dedi ki...

karizmatik adam "karizmatik miyim" diye sorar mı olm? baştan kaybettin sen. :)

Adsız dedi ki...

ya ben sana soruyorum ki
gundelik hayatimda ona gore hareket edicem
ama sana karizmatik olup olmadigim cok muhim degil
sana sevimli olsam da olur

hahaha
sonu gelmicek
demicen di mi iki paralik ettin haysiyetimi pislik

olm sizin ajansta cok tas bi kiz var adi da aysegul sanirim

karizmatiksem onunla yakinlasmak istiyorum
degilsem 3 arkadas birlesip rusa gircez

İnci Vardar dedi ki...

var, taş hakikaten. takımımın direği olur kendisi. istersen ayşegül abla da diyebilirsin. bilmem anlatabiliyor muyum?

Adsız dedi ki...

sana da abla demek lazim ama demiyoruz
bilmem anlatabiliyor muyum? (ne anlatmak istedigimi biliyor muyum?)

birinin bacisi veya avradi degilse

benimle izdivac dusunur muymus sor bakalim.
karizmatigim bugune bugun.
sevgiler