4 Şubat 2011 Cuma

alkol ve ötesi

aynı dili konuşmadığın insanlarla nasıl tartışabilirsin?
yapamazsın. ama dilini de tutamazsın.
sinirlenirsin, cevap verirsin, karşındaki insan öfkeni görüp güler.
yine de tutamazsın. laf anlatamayacağını bilerek yazarsın. zaten cevap verdiğin kişi de sana bir şey anlatamayacağını, fikrini değiştiremeyeceğini bilir. yine de yazar.

peki ne yazar? sen nasıl cevap verirsin?
yorumlara bakmayanlar için gelsin.

Adsız dedi ki...

Ne kadar özgür,mesela evli ve çocuklu sabaha karşı tanımadığın bi adamın evinde ölü bulunacak kadar olur mu? 


sadece bir yayayı öldürecek kadar?


belki gecenin sonunda bir elektrik direğine saplanıp kalmış olmak yeterlidir.


Şuna ne dersin fren yerine gaza basıp yanında oturduğun arkadaşını denizde boğacak kadar özgürlük.


En yakın arkadaşını bıçaklayacak kadar,erkek arkadaşını aldatacak kadar,alkolik olacak kadar,tüm paranı rehabilitasyon merkezlerinde harcayacak kadar özgürlük,olur mu?


''İçmeden sosyalleşemiyorum abi''
E ne yapalım o da senin ezikliğin arkadaşım.


Ha sosyalleşmekten neyi anladığımıza da bağlı,kastettiğim kolej grup faaliyetleri diil tabi.Onun da hiç ayık kafayla yapıldığını göreniniz var mı?


Siz 24 yaş altı aklı on karış havada olan veletler için daha çok kanun çıkacak ve ben ve benim gibi çoğunluklar da sizi yönetmeye devam edeceğiz.


İnci Vardar dedi ki...

öncelikle, ben 30 yaşındayım. kısıtlanan doğrudan benim içme özgürlüğüm değil, genel bir özgürlük durumu. ama yazdıklarınızdan sonra buna anlam vermenizi beklemiyorum.



ardından, saydıklarınıza teker teker cevap vereyim. 



ilk sorunuza yanıtım evet. kimse, kimin yanında ne şekilde ölüneceğini sizden öğrenecek değil. yaşamından sorumlu olmadığınız birinin ölümü de sizi ilgilendirmez. 



bir yayayı öldürecek kadar değil. zaten kimse alkollü araç kullanmanın yasallaşmasını istemiyor. başkasının yaşam hakkına saygı duymak zaten özgürlük tanımına dahil.



erkek arkadaşını aldatmak, alkolik olmak, rehabilitasyon merkezine servet yatırmak da bireyi ilgilendiren durumlar, sizi değil. arkadaşını bıçaklayan insan da (alkollü olsa da olmasa da) özgürlükle ilgili bir durum değil. kaldı ki bana cinayetlerin, tecavüzlerin, kavgaların sorumlusu olarak alkolü gösteremezsiniz. bunu yaparsanız düpedüz yalan söylemiş olacaksınız.



18 yaşında oy kullanabilen, evlenip çocuk yapmak gibi inanılmaz bir sorumluluğa yasal olarak sahip olabilen, silah alabilen, şirket kurabilen insanlar alkol alacak kadar da aklı başındadır, hiç şüpheniz olmasın. 



diğer yandan, alkol kullanan pek çok kişinin lafını bilerek konuştuğu bir dünyam var benim. onlar sizin gibi değiller. neye karışıp nerede susmaları gerektiğini bilecek kadar olgun ve saygılılar.



gün olur devran döner, azınlıklar çoğunluk olur. son 8 yılda böyle olabildiğini gördük, yine görürüz. hayat insana çok ilginç şeyler gösteriyor.

5 yorum:

ArapSabunu dedi ki...

Ev ödevi: "Özgürlük nedir"

"Adsız" rumuzlu arkadaşa yeteri kadar süre verilsin İnci Hanım, çalışıp gelsin. Özgürlüğün ne olduğu öğrenilsin, dönem ödevi olarak herkese anlatılsın, açıklansın. 10 tane özgürlük tanımı yok ki, 1 tane var!

Mümkünse önyargı, insanların özel hayatına müdahale, bilgisizlik ve fikirsizlik, yorumlama kabiliyeti yoksunluğu, öngörü zayıflığı, vasıfsız fikirler vb. konuları, "Özgürlük Nedir" konulu dönem ödevinden sonraya bırakalım.

Ayrıca 16 yaşından küçüklere 2 tekerlekli bisiklete binmeyi, 14 yaşından küçüklere sokakta yalnız başına dolaşmayı (kızsa 25 olsun hatta), ilk ve ortaöğretim sınıflarının camlarının parmaklıksız olmasını... da bakanlar kurulu kararı ile yasaklamalıyız. Ne olur ne olmaz! Yurt konusuna hiç girmek istemedim şimdi.

Adsız dedi ki...

suur, insanin kendisini bilmesi, 'fact' (turkceye cevirmiyorum, eksik olacak, ozur yine de) ve deger yargisi vb arasinda ki farki bilebilmesidir.
hakaret etmek adina yazmiyorum bunu, ama onermeleri icerisindeki tutarsizlik, ve mantik hatalari ne kadar da trajik...
neyse, ne guzel aciklmassin Vardar.
sevgiler

İnci Vardar dedi ki...

dün çok enteresan bir adam keşfettim, takibe almak gerektiğini düşünüyorum. bakınız, sayın levent kazak'ın konuya değinen yorumları:

http://vimeo.com/18392352

adam haklı, alkol uçucu, insan içmese bile bir yerinden giriverir, çoluk çocuğu pasif alkoliğe çevirebilir. elbette en iyisi hiç içmemek, yasaklanmasını desteklemek.

yoksa biz zurna mıyız, hea?

Adsız dedi ki...

ilk bir kac saniye, heberler yazisini sag alt kosede gorene kadar, tereddutte kaldim, acep neden tesekkur ediyor emniyete diye. ahahaha, guzelmis!

İnci Vardar dedi ki...

çok iyiymiş adam, diğerlerini de izlemelisin. :)