7 Mayıs 2011 Cumartesi

takkeli devrim

dünün haberiydi ama yazdığım şey çok alakasız olduğu için bahsetmedim. ihl sözlük'te otobüste öpüşme eylemine karşı atak olarak otobüse takkeli binme eylemi planlamışlar. ihl sözlük okumadığım için sadece gazetedeki habere ve bir kısım okuyucu yorumuna göre bir şeyler yazacağım bu konuda.

bu bir yapsınlar ya da yapmasınlar yazısı değil. eylemin mantığını sorguluyorum şu anda.

toplu öpüşme eyleminin nereden çıktığını biliyorsunuz. iett şoförü, üzerine vazifeymiş gibi, otobüste sarılıp oturan iki genci ve onları savunan bir kişiyi "burası seks otobüsü değil" diyerek indirdi. bunun karşılığında bir grup insan örgütlendi, topluca otobüse binip öpüştüler, "biz otobüste öpüşebiliriz ve sen buna karışamazsın" mesajını verdiler, sonra otobüsten indiler. her şey gayet net.

bunun karşısında yer alan otobüse takkeyle binme eylemine pek anlam veremedim ben. mesaj çok muallak. eylemin bir karşı atak olduğunu bilmeyen (mesela diğer iki haberi de görmemiş) biri, yüz tane takkeli adamın otobüse binmesini "cami gezisi yapıyorlar herhalde, allah kabul etsin" şeklinde yorumlayabilir. çünkü türkiye'de takke takmak, sokakta bu şekilde dolaşmak normal. kimse "o takkeyi çıkar başından" demiyor. olan bitenden haberdar olanlar içinse en basit yorum "niye ki? bunun öpüşme veya özgürlükle ne alakası var?" olacaktır. eğer "biz muhafazakarız ve bu otobüsler bizim" denilmek isteniyorsa, bu çok yanlış. o otobüsler belirli bir kesime ait değil.

okur yorumlarında gördüm, sözlükteki başlığın 141. girişi şu şekildeymiş:

"eğer öpüşme eylemine protesto olarak yapılıyorsa haksız ve anlamsız bir eylem. yok eğer biz de bu toplumdayız, biz de takkeli olarak otobüslerde var olmak istiyoruz deniyorsa gayet haklı bir eylem olur. uygar bir toplumda takkeli insan da, sevgilisiyle öpüşen insan da aynı otobüste beraber var olur."

ne güzel işte. ihl sözlük'te de "aynı yerde yaşayabiliriz" diyen insanların olması ne güzel. ister takkeli ister takkesiz olsun, bir düzen sağlanacaksa, birbirinin haklarına saygı duyan insanlar tarafından sağlanacak.

Hiç yorum yok: