8 Mart 2011 Salı

kutlama varmış?

canım kadınlar
cicim kadınlar
bir günün başına "kadın" eklenince
kendilerinden geçen meczup kadınlar

günün anlam ve önemini belirtmek için yazdığım bu şiirin anlamı şöyle bir şey:

kadınlar günü, oricinıl ismiyle "international working women's day", eşinizden bir kutlama, belediyenizden bir tutam çiçek bekleme günü değildir. "kocamdır, her gün iki fiske vurmasına bir şey demem ama bugün kadına yönelik şiddete hayır" günü hiç değildir.

günün anlam ve önemini belirten çiçeğini alıp kendileri için düzenlenen şıkır şıkır organizasyonlara göbek atmaya giden hemcinslerim, yanlışlardasınız. bütün ömrünüzü kısır ve börek eşliğinde komşularınızda, yıkadığınız çamaşır ve bulaşıklar için takdir görmemeyi doğal sayarak evinizde, "eve ekmek getirme görevi elbette eşime düşer" diyerek mutfağınızda geçirmekteyseniz, bugün sizin gününüz değil. bugün kadının ekonomik, sosyal ve politik özgürlüğünü kazanması adına kutlanan, bildiğiniz sosyalist bayram. 1 mayıs neyse, bu da o yani. siz kendinizi bugün doğum gününüzmüşçesine özel hissedesiniz, -eğer varsa- mücadelenizi bir tane kırmızı karanfile satasınız diye oluşturulmuş bir gün değil.

bugün her gün duyurmaya çalıştığınız sesi bir araya gelerek, tek yumruk olarak yükseltme günü. hiç de reklamlarda söylendiği gibi, eşinizden bir tek taş daha isteme günü değil. kendinize gelin.

şahsen kadınlar gününe karşıyım. yıl olmuş 2011, günün tarihi dayanıyor 1911'e, hala kurtulamadık mı bu ayrımcılıktan? hayır, kurtulamadık. bu çok açık. ama madem kadın ve erkeğin eşitliğini savunuyoruz, eşit davranmaya daha savunmanın başladığı gün başlamak gerekmiyor muydu? kadın olduğunuzu fark ettiğiniz anda "eşitiz biz ve bu eşitliği sonuna kadar savunacağız" demeniz gerekmiyor muydu? 7 mart ve 9 mart, 8 mart gibi olmadıkça ne anlamı var kutlamanın?

o ilk tokadı yediğinizde suç duyurusunda bulunup karşılık vermediyseniz, hiç kusura bakmayın, bugün sizin gününüz değil. erkeklerle aynı işi yapıp daha az maaş alıyorsanız ve buna başkaldırmıyorsanız, kutlamayın bugünü. eşiniz ve çocuklarınız size hiçbir akşam "ellerine sağlık" demiyorsa, bugün verecekleri çiçeği kabul etmeyin.

ve "kadınlar günü" diye bir günün varlığı bile unutulana kadar mücadelenizi sürdürün.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Belki de artık ayrılma zamanı, İnci. Bir türlü hatırlayamıyorum o şarkının adını. Evet, kesinlikle.

İnci Vardar dedi ki...

ben de kaç yazıdır "adsız artık beni okumuyor galiba, bak yine yorum yazmadı" diye endişelerden paranoyalara koşuyordum. alkol konusu kapanınca bana ahlak dersi vermekten vazgeçtiğin anlamına mı geliyor bu yani? resmen okur tarafından terk edildim.